14-01-05

Niet aangekondigde brandoefening

Gisterenavond zijn mijn collega's en ikzelf wel goed beetgenomen.

Elke donderdagavond is er tussen 20h00 en 22h00 oefening voor de groep van week en ook de andere brandweermannen die zich kunnen vrijmaken gaan dan oefenen.

Ik was thuis, want 'k moest helpen bij mijn vrouw in de winkel

De gewone oefening betrof een radio-communicatie oefening, waarbij onze halfzware autopomp, tankwagen, elevator en kleine materiaal wagen zich begeven naar de uithoeken van ons grondgebied Pittem-Egem, telkens met een bezetting van 2 a 3 personen.

Dan omstreeks 20h30 kwam de algemene brandoproep binnen, namelijk een woningbrand.

Het betrof geen echte brandoproep maar een oefening waarvan wij, niet op voorhand, op de hoogte waren.

De verspreide wagens spoeden zich zo snel mogelijk naar de woningbrand, welliswaar met minimale bezetting.

Zijn die thuis zaten, spoeden zich ook zo snel mogelijk naar het arsenaal. Eerste probleem, slechts 1 grote materiaalwagen nog aanwezig. Daar zijn wij met 4 personen ingesprongen en vertrokken. De kleine materiaalwagen die op oefening was kwam op dat moment ook aan in het arsenaal om de andere brandweermannen op te pikken.

Ondertussen kwam de halfzware autopomp als eerste aan op de "zogezegde" woningbrand. In deze wagen steken 4 perluchtdragers … maar in dit geval dus niemand om ze aan te doen. Daarop kregen alle wagens de oproep om persluchttoestellen aan te doen. In de grote matriaalwagen konden wij beschikken over één persluchtdrager. Toen wij aankwamen, zo'n 4 a 5 minuten later, ( de elevator en tankwagen ook reeds aanwezig ) was er reeds een blusopstelling en waren mijn collega's al aan het blussen.

Nog een collega van mij heeft dan ook een persluchtdrager ( uit de reeds aanwezige halfzware autopomp ) aangedaan en samen met mij zijn we de woning binnen gegaan om 3 aanwezige slachtoffers te bevrijden.

Collega Johny had het huis vol rook gestoken zodat het toch een beetje echt leek.

Bij aankomst aan de woning had iedereen zowat direct door dat er niets aan de hand was, maar de oefening vond ik op zich toch wel geslaagd omdat het was een ongewone situatie ( 4 voertuigen met weinig bezetting verspreid over grondgebied ) waardoor wij vooral in het begin wat moesten improviseren

Bovendien kwamen door de ongewone situatie ook enkele gebreken naar boven waar wij dus kunnen uit leren.

Daarna heb ik nog een pintje of drie gedronken met de collega's in 't arsenaal. Rond 23h00 was ik terug thuis. Mijn vrouw had de slaap nog niet kunnen vatten en we hebben nog wat bijgepraat over de oefening.

Je ziet, het moet niet altijd echt branden, vooraleer wij wat actie kunnen beleven hé !


10:48 Gepost door Dolfke | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

T'is altijd plezant... als je nog steeds bij kan leren, want vaak komt het hem op
details en oplettenheid aan tijdens 'echte' situaties. xxx

Gepost door: Flowergirl | 15-01-05

De commentaren zijn gesloten.