16-06-05

Woensdag 15 juni 2005. Uitslaande woningbrand !

't Was bijna een volle 2 maanden geleden dat we nog eens een algemense oproep hadden gekregen bij de brandweer van Pittem.
 
Misschien maar beter ook want het is altijd wel iemand die dan in de miserie zit !
 
'k Was gisteren omstreeks 22h30 gaan slapen. Mijn vrouwke had maandag haar laatste chemokuur gehad, was al eerder naar bed gegaan, maar probeerde nog wat haar slaap te vatten.
 
Dan om 23h00 hoorde ik een geluid dat ik in bijna 2 maanden niet meer had gehoord. Mijn bieper ging af. Een algemene brandoproep !!
 
Van een bijna in slaap-toestand naar een toestand waatin je lichaam vol adrenaline wordt gepompt. Dat is het gevolg !
 
Vlug een trainingsjas en kousen aan en dan in volle vaart en pyjama naar het arsenaal ( op nauwelijks een enkele honderden meters van mij thuis ).
 
Daar ik eerst was opende ik de deur van het arsenaal. Direct in mijn rug kwamen de volgende brandweermannen binnen. De telefoon rinkelde. Als eerste is het je taak om die op te nemen en te luisteren waar en wand er aan de hand is.
 
Er werd een ontploffing doorgegeven gevolgd door een uitslaande brand in het vroegere "molenhuisje" in de Tieltstraat. Nadat een collega van mij alles op een bord had geschreven rende ik naar mijn kastje en deed mijn interventiekledij aan.
 
Zeer snel ging dat allemaal, ik was zelfs nog mee met de eerste uitruk. Met loeiende sirenes vertrokken we naar de plaats van onheil. We hadden door de korte afstand tussen arsenaal en plaats van brand nauwelijks de tijd om ons perslucht aan te doen. Een aangekomen deden we alles goed aan en maakten we zeker dat alles safe was. Daarna begonnen we langs de achterkant van de woning, waar de brand klaarblijkelijk was ontstaan, de blussen.
 
Al vlug stonden we in een dikke rookwalm en konden we nog nauwelijks een steek voor onze ogen zijn. In het begin stonden we redelijk machteloos, want door de houten constructie van de bovenverdieping breidde de brand zeer snel uit.
 
Het was pas toen we op volle bluskracht waren gekomen en aldus alle middelen werden ingezet dat we de brand onder controle begonnen te krijgen.
 
Omstreeks 11h45 ( drie kwartier dus na de oproep ) hadden we het vuur gedoofd. Wat overbleef was een grotendeels vernielde woning. Muren en dak hadden redelijk stand gehouden, maar binnen was alles totaal verwoest.
 
Zowat alle perluchtflessen waren opgebruikt, niet te verwonderen, want door de intense rook en de duur van de interventie droeg zowat iedereen die in de eerste lijns aanval stond perslucht.
 
Na het bluswerk volgde natuurlijk nog een uitgebreid omruimwerk, want massa's slangen waren uitgerold. Omstreeks 1h30 waren wij terug in het arsenaal. De ploeg die van week was bleef ter plaatse tot 3h00 en moest nog een paar keer nablussen
 
In het arsenaal werd dan nog het nodige kuiswerk aan de persluchtdragers en maskers gedaan en werden er drie persluchtdraagers opnieuw voorzien van nog reserve-persluchtflessen. Dit voor het geval we opnieuw mochten opgeroepen worden.
 
Daarna werd nog een pintje gepakt en wat nagepraat in onze kantine ( lees vergaderzaal ;-) ) Om 3h00 was ik terug thuis en kon ik, na een grondige douche, terug onder de wol kruipen.
 
Het werd een korte nacht, want vandaag was het natuurlijk weer werk-dag.
 
Groeten,
Dolf.
 

20:43 Gepost door Dolfke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.